tiistai 20. joulukuuta 2016

Amnestyn kirjemaraton ihmisoikeuksien asialla


Annie Alfred on 10-vuotias malawilainen tyttö, joka elää jatkuvassa tapon tai sieppauksen uhriksi joutumisen pelossa. Häntä vainotaan, koska hänellä on albinismi ja hänen kotimaassaan Malawissa uskotaan albiinon ruumiinosissa piilevän taikavoimia. Ruumiinosien myymistä pidetään köyhässä maassa nopeana keinona rikastua.

Baryam Mammadov, 21, ja Giyas Ibrahimov, 22, taas kritisoivat maansa hallitusta kirjoittamalla graffitteja kotimaansa Azerbaidzanin edellisen presidentin patsaaseen tämän syntymäpäivän aattona. Facebookiin ladatut kuvat toivat mukanaan pidätyksen ja tekaistun huumerikossyytteen. Heroiinin hallussapidosta, jonka he kidutuksen päätteeksi valheellisesti tunnustivat, koittaa 12 vuoden tuomio.

Näitä kahta ihmisoikeusrikkomusta vastaan kirjoitettiin Amnestyn kirjemaratonilla Sipoon lukiossa 15.12. Puheviestinnän kurssilaiset järjestivät ja pitivät oppitunnit ryhmänohjausryhmille, ja tunnin päätteeksi kirjoitetut vetoomuskirjeet osoitettiin joko Malawin tai Azerbaidzanin preseidentille. Enne kirjeiden kirjoittamista perehdyttiin paitsi päähenkilöihin myös Amnestyn toimintaan ja ennen kaikkea ihmisoikeuksiin, niiden merkitykseen ja toteutumiseen eri puolilla maailmaa - myös Suomessa.

Englannin kieltä, eettisiä arvoja, yhteiskunnan toimintatapoja ja vaikuttamisen keinoja hyödyntänyt oppitunti olikin malliesimerkki työskentelystä yli oppiainerajojen. Palautteen perusteella opiskelijat selvisivät erinomaisesti opettamisen haasteista ja ihmisoikeustietoisuus saavutti monia siitä aiemmin melko vähän tienneitä nuoria. Moni opiskelija kirjoitti tosissaan vetoomuskirjeen, jotka onkin nyt toimitettu eteenpäin Amnestylle ja sieltä kohdepresidenteille.

Kiitos erityisesti huipputavalla tehtävästään suoriutuneille puheviestinnän kurssilaisille Mikaelille, Pessille, Ilkalle, Samulille, Tuukalle, Juhanille, Venlalle, Mialle ja Suville! Iso kiitos myös kaikille kirjemaratoniin osallistuneille opiskelijoille!     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti